top of page

Leny Breederveld

Breederveld volgde de mimeopleiding aan de De Theaterschool (Amsterdam) in Amsterdam. Na haar studie ging ze spelen bij het mimegezelschap Carrousel, waar ze haar latere man René Groothof leerde kennen. Ze kregen samen drie kinderen die allen ook actief zijn in de theaterwereld. In 2000 ging het stel uit elkaar.

In 1987 werd Breederveld, samen met haar zus Thea Breederveld en Jeanette Oldenhave die beiden ook mime studeerden en werkten voor Carrousel, door regisseur Pieter Kramer gevraagd de presentatie van Villa Achterwerk over te nemen van Kees Prins. Tussen 1987 en 1991 was het drietal te zien als De Drie Dikke Dames.[2] In 1989 richtte Brederveld samen met Beppie Melissen en René Groothof theatergroep Carver op.[3] In hetzelfde jaar speelde ze haar eerste grote filmrol als suppoost in Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium.

Hierna had zij diverse theater-, film- en televisierollen. In het theater speelde ze onder andere voor Carver en Orkater. Ze speelde in diverse films van Alex van Warmerdam. Op televisie had zij bijrollen in verschillende televisieseries. In 1996 speelde zij samen met Arjan Ederveen in de aflevering Vanwege Maartje van de mockumentaryserie 30 Minuten. In 2000 was zij met Wim de Bie te zien in het programma De bühne van De Bie. In 2004 speelde ze de heks in de televisieserie Ibbeltje naar het boek van Annie M.G. Schmidt. In 2005 had ze een belangrijke rol als Mevrouw Pos in de televisieserie Sint Hubertusberg van de makers van Jiskefet. Tussen 2011 en 2013 had ze een terugkerende rol in de televisieserie Levenslied. In 2014 was Breederveld als Marie van der Leek te zien in de televisieserie Nieuwe buren. Van 2018 tot en met 2019 speelde ze in de serie De Luizenmoeder de authentieke juf Helma van groep 7 en groep 8, een ervaren leerkracht die zich niet door moderniteiten van de wijs laat brengen. Door het succes van de serie werd ze opnieuw bekend bij een groter publiek en voor nieuwe rollen gevraagd.

 

foto: Bowie Verscheuren

Leny Breederveld.jpeg
bottom of page