top of page

Manoushka
Zeegelaar Breeveld

Manoushka is geboren op 6 januari 1970 in Rotterdam. Op haar derde verhuist ze met haar ouders en zusje naar Suriname. Later komt er nog een zusje bij. 

Manoushka heeft in Suriname een mooie jeugd waar ze op vroege leeftijd haar muzikaliteit begint te ontwikkelen. Zo zit ze als 8-jarige in het koor van de kerk van haar grootvader.

Onder regie van haar vader presenteert ze van haar 11e tot haar 15e het jeugdtelevisieprogramma Kiek. 

 

Op haar twintigste vertrekt ze naar Nederland. Ze studeert aan de Haagse Hogeschool, Culturele & Maatschappelijke Vorming, met als specialisatie educatie en vorming. Om te kunnen leven verdient ze bij als zangeres in bandjes, variërend van pop- tot gospelmuziek.

Na haar afstuderen ontwikkelt ze bij het Derde Wereld Centrum Den Haag programma’s om mondiale problematiek onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Het ontwikkelingswerk wordt haar grote passie. Ze organiseert van cultureel politieke podia op de zondagmiddag tot aan grote interculturele evenementen als Suriname achter de duinen en de Kracht van Afrika. 

 

Ergens tussen een vergadering met een Afrikaanse organisatie en een telefoongesprek met een subsidiënt vraagt theatermaakster Thea Doelwijt of Manoushka mee wil doen met haar Al gaat met Au, muziektheater met onder andere Mike Ho Sam Sooi en Harto Soemodihardjo. Ze zegt ‘ja’ en kort daarop begint een nieuw leven in het theater waar Manoushka speelt, zingt en schrijft.

 

Sinds 1996 heeft ze bij verschillende theatergezelschappen zoals Cosmictheater, Urban Myth, Nationale Theater en Orkater gespeeld. Op televisie was ze te zien in series als Blauw Blauw, Grijpstra en Gier en Noord/Zuid. 

Haar speelfilmdebuut is in Paula van der Oest’s Madame Jeanette. Daarna speelde ze o.a. in de films Sonnyboy, Mijn Opa de Bankrover en Tom Adelaar.

Manoushka schrijft theaterteksten voor zichzelf en anderen. Zo schreef ze 10 jaar lang voor SJL. Ze schrijft ook muziek- en muziekteksten. Haar eerste solo cd heet No spang en de tweede Nine Reflections on Love is uitgekomen in april 2020.

 

www.manoushka.nl

Manoushka_Fotografie Hans-Peter van Velthoven (punch).jpg
bottom of page