top of page

Maren E. Bjørseth

Maren E. Bjørseth studeerde Regie aan de Theaterschool Amsterdam en studeerde in 2012 af met Een Poppenhuis: een radicale, speelse en vormbewuste herlezing van Ibsens klassieker. daarna regisseerde ze het Helling (Carl Frode Tiller), Ten Liefde (Ko van den Bosch), Geloof Liefde Hoop (Ödon von Horváth) en Ibsens De wilde eend bij Frascati Producties. Ze kiest stukken over kleine mensen in een absurde, onoverzichtelijke wereld. Daarbij hanteert ze een absurde speelstijl en een abstracte vorm die net boven het realisme hangen. Haar regie van Hugo Claus’ Een bruid in de morgen bij TA-2 – het platform voor de ontwikkeling van jong regietalent van Toneelgroep Amsterdam – werd in 2015 voor het Nederlands Theater Festival geselecteerd.

In haar geboorteland Noorwegen regisseerde ze o.a. Reigen (Arthur Schnitzler), Een vijand van het volk (Henrik Ibsen) en Shakespeares Romeo en Julia waarmee ze werd genomineerd voor de Heddaprisen voor beste regie.

 

In september 2016 is het eerste International Ibsen Fellowship toegewezen aan Bjørseth. Dit stipendium voor internationaal regietalent van Toneelgroep Amsterdam in samenwerking met de Philip Loubser Foundation wordt elke drie jaar toegekend aan een getalenteerde, veelbelovende jonge regisseur ‘zodat hij/zij zich ten volle kan ontwikkelen, zich kan verdiepen en gecoacht wordt in de kunst van het regisseren voor een grote zaal, internationale kennis kan verwerven en zo zijn/haar regie-carrière ook buiten de landsgrenzen kan uitbouwen’.

 

De komende vier jaar is Bjørseth een van de vaste makers bij Toneelschuur Producties en maakt er vier voorstellingen waaronder twee in samenwerking met TA-2/Toneelgroep Amsterdam. Haar eerste voorstelling binnen deze samenwerking was Emilia Galotti van Gotthold Ephraim Lessing. In de zomer van 2018 was zij te zien zijn op Oerol Terschelling met haar locatievoorstelling Stones in his pockets. En afgelopen seizoen regisseerde ze de jublieumproductie in het kader van het 50-jarig bestaan van de Toneelschuur: In wankel evenwicht van Edward Albee. De tweede voorstelling in samenwerking tussen Toneelschuur Producties en Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg Amsterdam).

foto Maren.jpeg
bottom of page