top of page

Sylvia Margaretha Poorta

Vanaf 24 april 2024 zal Sylvia meereizen als de dame van de intercom met de PUNCH-productie

IN DE LIFT.

 

 

 

 

 

 

 

Studeerde in 1984 af aan de Toneelschool Arnhem.

Sylvia staat al zo’n zesendertig jaar op de planken. Ze maakte meer dan tien jaar deel uit van het Theatergezelschap De Trust, later De Theatercompagnie, waar ze vele malen speelde onder regie van Theu Boermans. Een ander gezelschap, waar ze meer dan tien jaar deel uitmaakte van het vaste ensemble, was het Rotheater. Daar speelde ze vaak onder regie van Alize Zandwijk en in de befaamde familievoorstellingen onder regie van Pieter Kramer. Verder speelde zij in voorstellingen bij Independance, Huis a/d Amstel, Oostpool, Bellevue, Toneelgroep Maastricht, Toneelschuur Haarlem, etc.

Wat film en televisie betreft kunt u Sylvia kennen van ondermeer rollen in de films Zus&Zo, De Griezelbus, Skin, De vliegenierster van Kazbek, Eigen, Lang en Gelukkig etc. Op televisie was zij onder meer te zien in De Partizanen, Keyzer en de Boer, Flikken Maastricht, Zadelpijn en ander Damesleed etc.

 

Wat theater betreft met een origineel Nederlandse schrijver signatuur heeft ze al best wel wat ervaring. Het begon met “ De draad van Ariadne ”, van Hella Haasse, toen “ Op hoop van zegen “, van Herman Heijermans; stukken van Don Duyns volgden; Nirav Christof; Peer Wittenbols; Marc Linsen, Edwin de Vries, Gerard-Jan Reijnders; Rik van den Bos; Joachim Robbrecht, en een monoloog van Antoine Uittehaag. Om nog maar te zwijgen van zulke eigenzinnige bewerkingen van een toneelklassieker dat het bijna origineel te noemen is; Jibbe Willems, Roel Adam, Abdelkader Benali. Wie komt er nog meer op het lijstje ?

SylviaPoorta.png
bottom of page